İslam Nedir? İmanın ve İslamın Şartları Nelerdir?

19.11.2021

Farklı fikir ve ideolojilerin arttığı günümüzde “İslam Nedir” merak edenler bu yazımızı inceleyebilir.

İslam Nedir?
İslam arapça bir kelimedir. Kökü “barış” manasındaki “silm (selm)” kelimesidir. “Hiçbir zorlama olmadan gönülden Allah’a boyun eğmek, O’na itaat etmek, emir ve yasaklarına kayıtsız şartsız uymak, Allah’a şirkten uzaklaşmak” manalarında kullanılır. İslam dini; Allah’ın Hz. Muhammed’le (s.a.v) tüm insanlara ulaştırdıklarının tamamını kabul ettiği belirterek ona uygun bir hayat yaşamaktır. İslam Dini Allah’ın gönderdiği en son ve en mükemmel hayat nizamıdır. İslam’ın gelmesiyle, diğer dinlerin hükmü sona ermiştir. Ancak bu tüm dinler birbirinden farklıdır demek değildir. Hakikatte önceki peygamberlere de gönderilen dinler İslam’dır. Nitekim “Hiç şüphesiz din, Allah katında İslam’dır.” (Ali İmran, 19) ayeti de bunu açıkça ortaya koymaktadır. Ancak tarihte bu dinlere farklı isimler verilmiştir.

İslam dinin başı: Allah’a İman
İslamın esası teslimiyet ve kulluktur. Müslüman, diliyle Kelime-i Tevhid’i söyleyerek kalbini, Allah’a yönelttiğini ve hayatının her alanında Allah’ın kanunlarına itaat etmeye razı olduğunu ilan etmiş olur. Yani İslam sadece Allah’ın varlığını kabul etmekten ibaret değildir, Allah’a iman eden ona itaat edeceğini de dile getirmiş olur. Bu yüzden bu itaatin gerçekleşebilmesi için kişinin Allah’ın varlığına, birliğine ve O’nun sıfatlarına güçlü bir imanla inanmalıdır. Bu nedenle İslam’ın ilk ayetleri olan Mekki ayetlerde Allah azze ve cellenin daha çok imanı kuvvetlendirecek, kula Rabbini tanıtacak konuların üzerinde durduğunu görürüz.

Ahiret Gününe İman
Allah’a iman eden bir kişi hemen ardından öldükten sonra dirilmeye ve ebedi bir hayatın varlığına yani ahirete inanmalıdır. Allah Rasulü’nün (s.a.v) insanları inanmaya davet ettiği üç temel meseleden birisi ahiret inancıdır. O insanları Allah’ın birliğini ve kendisinin O’nun kulu ve Rasulü olduğunu kabul etmeye çağırdıktan sonra Ahiret gününe iman etmeye çağırıyordu. Efendimiz (s.a.v) ansızın gelecek bir ecel veya kıyamet sebebiyle geçeceğimiz o dünyada, yaptıklarımızdan ve yapmadıklarımızdan hesaba çekileceğimizi bildirerek dünyanın geçici olduğunu, asıl hayatın gerçekleşeceği ahirete inanmaya vurgu yapıyordu. Ahiret bilinci kuvvetli olan bir insan da hesap gününü düşünerek eylemlerini ona göre gerçekleştiriyordu.

İmanın şartları nelerdir?
İmanın şartları;

  • Allah’a İman
  • Ahiret Gününe İman
  • Allah’ın göndermiş olduğu peygamberlere ve Hz. Muhammed’in (s.a.v) O’nun kulu ve Rasulü olduğuna iman
  • Kutsal Kitaplara iman
  • Meleklere iman
  • Kader ve Kazaya iman

Kişi, “Eşhedu enle ilehe illallah ve eşhedu enne muhammeden abduhu ve Rasulühü” diye Kelime-i Şehadet getirdiğinde İslam dinine girer ve bu altı esasın tamamına gönülden iman ederse “Mü’min” sayılır.

İslamın şartları nelerdir?
İslamın şartı beştir. İbn Ömer (R.A.), Rasulullah (S.A.V.)’den şöyle rivayet etmiştir; “İslam, beş şey üzerine bina edilmiştir: “Allah’tan başka ibadete lâyık hiçbir ilah olmadığına, Muhammed’in Allah’ın kulu ve Rasulü olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, Beytullah’ı haccetmek ve ramazan ayı orucunu tutmak

Ele aldığımız hadisin İslam’ı tarif ederken tevhid akidesiyle başlaması son derece önemlidir. Nitekim İslam tevhid akidesi üzerine bina edilmiş bir dindir. Binlerce yıllık vahiy tarihinin özü, “Lâ İlâhe İllallah’tır” İstisnasız bütün peygamberler, tarih boyunca gönderildikleri toplumları hep bu akideye, yani İnsanları kula kulluktan kurtarıp yalnız Allah’a kul olmaya, Allah’ın dünyasında yalnızca Allah’a itaat etmeye çağırmışlardır.
İslamın şartlarını özetleyecek olursak:

  • Kelime-i Şehadet getirmek
  • Namaz kılmak
  • Oruç tutmak
  • Zekat vermek
  • Hacca gitmek

İslam’da Helaller ve Haramlar Sınırı
Belli başlı farzların dışında İslam dini, İtikad (İnanç sistemi), İbadet (kulluk görevleri), Muamelât (Hukuk sistemi), Ukûbat (Cezalar) ve Ahlâk esaslarıyla bir bütündür. Hayatın tamamı hakkında mükemmel bir nizam oluşması için her alan gereklidir. Herhangi birinin yokluğunda İslam gerçekleşmemiş olur. Koyulan emir ve yasaklar, helaller ve haramlar fert ve toplum için beş şeyin emniyetini sağlamayı amaçlar. İslamın korunacağını vaad ettiği beş şey şunlardır:

1- Can emniyeti
2- Mal emniyeti
3- Akıl emniyeti
4- Nesil emniyeti
5- Din emniyeti

İslam Akla Hitap Eden Bir Dindir
İslamiyet’in bütün hükümleri akla uygundur. Çünkü her şeyin en iyisini bilen Allah azze ve celle tarafından oluşturulmuştur. Akla zıt düşen, mantığa ters gelen hiçbir meselesi yoktur. Lâ İlâhe İllallah, yeryüzündeki bütün sistemlere galip gelecek en akla uygun, en adaletli ve en mantıklı sözdür. Çünkü her şeyi yaratıcısı olan Allah azze ve cellenin söz sahibi olması, menfaat peşine düşmeden fıtrata uygun kanunlar koyması aklın da kabul edeceği bir husustur.

Hak olan tek dinin İslam olduğunu hakkında ayeti kerimede şöyle buyuruluyor:

“Bugün sizin dininizi kemâle erdirdim. Sizin üzerinizdeki nimetimi (lütuflarımı) tamamladım ve size din olarak İslam’ı seçtim (yalnız İslam’dan razı ve ondan hoşnut oldum)” (Maide, 3)

İslam dini, 1400 yıl evvelki dünyanın insanından, bugünün ve yarının insanına kadar gelip geçen bütün insanlığa hitap edebilme özelliğinde olan bir dindir. Bu bakımdan, kıyamete kadar hükmü geçerlidir. İslam dini; bütün manasıyla ahlak ve fazilet dini olduğu gibi, en yüksek mertebede ilim ve hakikatin temellerini atan ve koruyucusu olandır. Bir de şu husus vardır ki; bütün yaratıklar Allah’ın kanununa göre hareket etmektedirler. Dolayısıyla bütün âlem İslam dinine tabi olmaktadır. Çünkü İslam, kâinatın sahibi Allah’a teslim olmak ve itaat etmekten başka bir şeyi ifade etmez. Güneş, Ay ve bütün gök cisimleri bu anlamda Müslümandır. Hava, su, ısı, taşlar, ağaçlar ve hayvanlar için de aynı durum söz konusudur. Kanunları yoluyla Allah’a teslim olduğu için kâinattaki her şey Müslümandır. İslam nedir sorusuna verilebilecek birçok cevap bulunmaktadır. Bu yazımızda kısaca İslam nedir sorusunu cevapladık. Daha detaylı bilgi için tefsirler ve özel kitaplar okumak faydalı olacaktır.

Scroll to Top