Yaza Girerken Rehavete Kapılma

08.08.2022

Yoğun bir eğitim-öğretim ve rutin işlerimizle geçen kış aylarının sonunda yaza kavuşmanın getirdiği o rahatlık hissiyatını hepimiz yakinen tanırız öyle değil mi? Erken kalkmak zorunda kalmamak, sorumluluklardan kurtulmak bunların hepsi nefsimize oldukça hoş gelen şeylerdir. Bu hoşnutluk bizleri zaman zaman rehavete düşürür ve büyük bir zaman israfı yaşamamıza sebep olur. Oysa ki bir Müslüman için zaman ciddi bir önem arz etmektedir. Bilinçli bir Müslümanın boş geçirmiş olduğu bir saat bile ümmetin kurtuluşu için bir gecikmedir. Zaman meselesine olan bakış açımız bu perspektifte olmalıdır çünkü İslam dini her koyun kendi bacağından asılır anlayışını reddeder.

Furkan Akademi olarak bizler de Müslümanlar için önemli bir mefhum olan zamanı özellikle yaz aylarında nasıl değerlendirmemiz gerektiği üzerine derlediğimiz yazımızı sizlerle paylaşıyoruz..

Öncelikle ayet ve hadislerle zamanı ele alacağız. Rabbimiz İnşirah suresinde ”O halde boş kaldığında yine kalk ve başka bir işle yorul. Ve ancak Rabbine yönel.” (7,8) buyurmuştur. Bu ayet, alimlerimiz tarafından farklı şekillerde yorumlanmıştır. İbn-i Abbas ve Katade’ye göre; Rabbimiz burada namazı bitirdiğinde dua etmeye yönelmeyi tavsiye etmiştir. İbn-i Mesud’a göre; farz namazlar bitince nafilelere yönel, El – Kelbi’ye göre; İslam’a davet görevini yaptıktan sonra kendin ve diğer mümin kimselerin günahına ağlamak ve tevbe etmek olarak anlaşılmıştır. Cüneyd -i Bağdadi’ye göre ise; insanların işlerini ve dünyalık işlerini bitirdiğinde ibadetlerimize yönelmek olarak tefsir edilmiştir.

Efendimiz şöyle buyurur: ”İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır: Sıhhat ve boş vakit.” (Buhari, Tirmizi) Yine efendimiz bir başka hadisinde şöyle buyurmaktadır : ”İki günü eşit olan ziyandadır…” Bu hadis Müslümanların çok önem vermesi gereken bir hadistir. Bir Müslüman, her yeni günde bir önceki günün üzerine bir şeyler katarak ilerlemelidir.

Peki, bu ayet ve hadisler ışığında bizler yaz ayını nasıl değerlendireceğiz?

1) Dinlenerek: Her insanın belli vakitlerde dinlenmeye ihtiyacı vardır ancak bu dinlenme hiçbir şey yapmayıp sabahtan akşama kadar uyuma veya televizyon ya da bilgisayar başında vakit geçirmek değildir. Dinlenmeyi zihni ve bedeni toparlama, iş yoğunluğunu biraz azaltma olarak düşünebiliriz.

2) Okumalar ve Araştırmalar Yaparak: Okumayı hiçbir şartta ve koşulda terk etmemeliyiz. Okumak yenilenmektir ve bizler her daim yenilenmek zorundayız. İbn-i Haldun der ki: ”İnsan beyni değirmen taşı gibidir içine yeni bir şey atmazsanız kendi kendini öğütür!” Evet, okumak önemlidir ancak bir diğer önemli nokta da faydalı, kaliteli ve seviyemize uygun kitaplar okumaktır. İlgi duyduğunuz konularda araştırmalar yapmak da verimli bir yaz geçirmenize yardımcı olacaktır.

3) İbadet ederek: İbadetler ruhun gıdasıdır, bizi ayakta tutan manevi dinamiklerimizdir. İnsanı değerli kılan, Allah’a olan kulluğudur. Allah’a kulluk ile geçmeyen bir hayatın nasıl bir anlamı olabilir? Müslüman hayatının merkezine Allah’ı koyan ve tüm hayatını ona göre düzenleyen kişidir. Kur’an-ı Kerim ve meal okumaları yapmak, duha, evvabin gibi nafile namazlar kılmak, tevbe istiğfar etmek ve dua etmek çok mühim ibadetlerdir ve yaz aylarında bu ibadetlere yoğunlaşılabilir. İbadette en önemli husus ise günahlardan kaçınmaktır. Günahlardan sakınmadan yapılan ibadetlerin verimi çok düşük olur.

4) Ziyaretler ve Geziler: Yaz ayları aile akraba ziyaretleri için en uygun zamanlardandır. Sıla-i Rahimi terk etmemek bir Müslüman için çok büyük önem taşır. Tarihi ve doğal mekanlara geziler düzenlemek güzel bir yaz geçirmenizi sağlayacaktır. Antik kentler, müzeler, amfi tiyatrolar asırlar öncesinde yaşamış olan insanları tefekkür edebilme imkanı sunar. Rum suresinde şöyle buyrulur: ”Seyredin, bakın sizden öncekilerin akıbetleri ne olmuş” (42) Ayrıca doğal mekanlar da size tefekkür fırsatı sunacak ve gezilerinizin dahi birer ibadete dönüşmesini sağlayacaktır.

Yazımıza yaz aylarında okumanız ve izlemeniz için kitap ve film dizi tavsiyeleri ile son veriyoruz.

Kitap tavsiyeleri
Bir Ömür Nasıl Yaşanır – İlber Ortaylı
Bilim Tarihi Sohbetleri – Fuat Sezgin
Hayvan Çifliği – George Orwell
İrade Terbiyesi – Jules Payot
Zamanın Kıymeti – Abdulfettah Ebu Gudde
Yozlaşmış Duygular – Sabiha Ateş Alpat
Gençlerle Başbaşa – Ali Fuat Başgil
İlim Yolunda Sabır – Abdulfettah Ebu Gudde
Riyazü-s Salihin – İmam Nevevi
Bir Değirmendir Bu Dünya – Cahit Zarifoğlu
Gelin Müslüman Olalım – Mevdudi

Film dizi tavsiyeleri
Hür Adam
Cesur Yürek
Hz. Muhammed Allah’ın Elçisi
Hz. Hüseyin’in Elçisi (dizi)
Hz. Ömer (dizi)
Ahmed bin Hanbel (film)

Bu yazı Abdulkadir Parlak hocanın “Yaza Girerken Rehavete Kapılma” konulu İnstagram yayınından derlenmiştir.

Scroll to Top